Какво трябва да знаем, когато избираме подови плочки?

Какво трябва да знаем, когато избираме подови плочки?

Макар най-често изборът на плочки да се влияе от техния естетически вид, има редица други критерии, които е важно да се вземат под внимание, когато говорим за покупка на подови плочки. На първо място е важно да се даде отговор на въпроса: кое е помещението, в което те ще бъдат поставени? Това ще даде отправна точка не само за дизайна, но и за материала, от който са изработени. Ако се нуждаем от подови плочки, за помещения с голямо движение, като офис и бизнес сгради, е добре да се насочим към гранитогрес. Той се отлива с изключителна здравина и студеноустойчивост. Именно тези му качества го превръщат в подходящ за полагане и на открити пространства. Ако обаче се нуждаем от подови плочки за дома или пространства, които не са подложени на интензивно движение, теракотът би бил удачно решение.
Износоустойчивостта е другият важен елемент, който трябва да се съобрази при покупката на подови плочки. Скалата, по която се измерва изтриваемостта на плочките е известна под абревиатурата PEI и се състои от 6 нива. Плочките с PEI 2 например са подходящи за мокри помещения и подове за баня, а плочките с PEI 6 – за метростанции, магазини и обществени сгради.
Важен момент от покупката на подови плочки е правилното планиране на необходимото количество. Златното правило гласи, че трябва да се купи с 15% повече от първоначално предвиденото количество. Това се прави с цел, ако по време на полагане на самите плочки някои от тях се счупят или се получи друг непредвиден брак.
Когато купуваме подови плочки, трябва те да бъдат от една партида. Всички плочки се произвеждат на партиди, което означава, че от конкретен модел се произвежда определено количество. След неговото изчерпване моделът отново се пуска в производство, но вече е от друга партида. Важно е да изтъкнем, че партидите се отличават една от друга по два критерия – нюанс и калибър. Разбира се, разликите са минимални, но все пак ги има. Ето защо е необходимо винаги да се запасяваме с допълнително количество подови плочки, за да могат те да бъдат от една партида.
Не на последно място, изборът на подови плочки се влияе и от цвета. Едни от актуалните цветове в момента са червено, черно, синьо и зелено. Червения цвят се свързва с положителните емоции и енергия. Той стои чудесно като акцент, както в банята така и големи офис помещения. Черният цвят се асоциира с елегантност и стил и внася авангардност. Изключително популярен напоследък е графитеночерния нюанс. Синьото и зелено пък са класическите интериорни решения за баня. Първият се асоциира с морето и небето и създава чувство на хармония и завършеност, докато втория разкрива желанието за единство с природата и носи успокоение.

0

27 апр. 2017

Още новини

Най-големият избор и промоционални цени на подови плочки